perjantai 11. syyskuuta 2009

Kirjan tie tilauslistalta lainaajalle

Monikaan kirjastonkäyttäjä ei ole ehkä tullut ajatelleeksi, minkälaisten vaiheiden kautta kirjat päätyvät kirjaston hyllyyn asiakkaiden lainattaviksi. Kirjastoilla on monenlaisia käytäntöjä kirjojen tilaamiseen, mutta seuraavassa tekstissä perehdytään Seinäjoen pääkirjaston kirjojen tiehen.

Suurin osa kirjoista tilataan kustantajien ennakkolistojen perusteella, mutta ilmestyvistä kirjoista saadaan tietoa muutakin kautta. Myös asiakkaiden hankintatoiveet otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon.Kirjaston osastonjohtajat valitsevat aineiston omille osastoilleen. Valintojen perusteella hankintaosasto tilaa kirjat ja vie niistä lyhyet tiedot kirjastojärjestelmään. Tässä vaiheessa asiakaskin jo näkee Seitti-verkkopalvelusta, että jokin teos on tilattu kirjastoon ja voi halutessaan tehdä siitä varauksen.Kirjoja toimitetaan kirjastoon pitkin vuotta, sitä mukaa kuin ne ilmestyvät. Seinäjoen pääkirjastoon tulee yleensä pari lähetystä viikossa. Kirjat laitetaan vielä hankintaosastolle esille, jotta osastonjohtajat voivat tutkia niitä tarkemmin ja päättää haluavatko niistä ehkä lisäkappaleita osastolleen.Kirjat käydään läpi ja niille annetaan oma viivakooditarra lainausta varten. Sen jälkeen ne voidaan merkitä sillä viivakoodilla järjestelmään. Suureen osaan kirjoista saadaan luettelointitiedot (asiasanat, luokitus, sivumäärä, kansikuva, jne.) keskitetyltä luettelointipalvelulta, mutta osa aineistosta on sellaista, että kirjastossa on mietittävä kirjaa ja sen sisältöä koskevat tiedot itse.

Sen jälkeen kirjalle tulostetaan tarra, josta näkyy kirjan tekijä, kirjan nimi, viivakoodinumero, luokkatieto jne. Tarrat liimataan viivakooditarran viereen. Sitten kirjat viedään muovitukseen, jossa ne suojataan kontaktimuovilla. Kirjat, joista on varauksia, muovitetaan ensisijaisesti.Kun kirja on muovitettu, se viedään palautettavaksi, jolloin nähdään, onko siitä varauksia vai viedäänkö kirja hyllyyn odottamaan ensimmäistä lainaajaansa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Epäloogisuus tässä, että jos varatut kirjat kerran muovitetaan ensisijaisesti, mutta vasta muovituksen jälkeen ne palautetaan ja katsotaan onko varauksia :-) Eli kyllä ne varaukset katsotaan jo ennen muovitusta siis.

Seinäjoen kaupunginkirjasto kirjoitti...

Kirjasto-ohjelma ilmoittaa, että kirjasta on varaus siinä vaiheessa, kun kirja merkitään saapuneeksi. Lisäksi varaustilannetta saatetaan tarkkailla vielä ennen kuin kirja viedään muovitukseen. Eli varaustilannetta katsotaan jo ennen muovitusta, siinä olet aivan oikeassa. Joskus kuitenkin käy niin, että varaaja on saanut jo teoksen muualta tai perunut varauksensa, eli lopullisen tilanteen tietää vasta kun kirja on palautettu.