sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Sunnuntaivieraiden suosituksia

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Henna Rantasaari 24.2.

  • Anna-Leena Härkönen:  Onnen tunti
  • Eve Hietamies : Yösyöttö
  • Diana Gabaldon: Muukalainen
  • Anna Gavalda: Lohduttaja
  • Liza Marklund: Nobelin testamentti

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Sunnuntaivieraiden suosituksia



Hotelli-ravintola Alman yrittäjä Heidi Ylikoski 17.2.2013


KIRJAT:

  • Ulla-Lena Lundberg: Jää, 2012 
  • Maarit Knuuttila: Kauha ja kynä – keittokirjojen kulttuurihistoriaa, 2012 
  • Kerstin Hultén: Suojaa ruoasta: syöpää ja muita sairauksia vastaan, 2010 
  • Leena Yli-Valkama: Runoja ja ajatuksia eletystä elämästä, 2012

LEVYT:

  • Suvi Teräsniska: Hän tanssi kanssa enkeleiden, 2013 
  • Johanna Kurkela: Uneni kaunein – parhaat 2005-2011


sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Sunnuntaivieraiden suosituksia

Kuortaneen urheiluopiston rehtori Jorma Hyytiä, 10.2.2013


Toinen sunnuntaivieraamme suosittelee alla olevia teoksia:

1. Väinö Linna: Tuntematon sotilas
2. Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja
3. Olipa kerran elämä, DVD–kokoelma

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Sunnuntaivieraiden suosituksia

Laulaja-säveltäjä Kirsi Ranto, 3.2.2013

Ensimmäinen sunnuntaivieraamme suosittelee alla olevia teoksia:

KIRJAT
  • Heidi Kuusisto: Uusi päivä : matka kokonaisvaltaiseen muutokseen luonnollisen ravinnon avulla, 2012
  • Neale Donald Walsch: Keskusteluja Jumalan kanssa (Conversations with God), 1999
  • Lorna Byrne: Enkeleitä hiuksissani (Angels in my Hair), 2009
 
KIRJA /ELOKUVA
 
  • Elizabeth Gilbert: Eat pray love - omaa tietä etsimässä (Eat, pray, love : one woman's search for everything across Italy, India and Indonesia), 2006
  • Elokuvana Eat pray love - omaa tietä etsimässä, 2011, ohjaus Ryan Murphy, pääosissa Julia Roberts ja Javier Bardem
LEVY
  • Björn Melander: Delfinernas Sång
 



perjantai 1. helmikuuta 2013

Helmikuun kirjavinkki

Herman Koch: Illallinen
Siltala, 2012


Maistuisivatko Peloponnesokselta tuodut oliivit pohjoissardinialaisessa ekstraneitsytoliiviöljyliemessä? Entä karitsan kateenkorva, joka on marinoitu rucolalla höystetyssä öljyssä? Hollantilaisen Herman Kochin tarinan mukana pääsee muun muassa näiden herkkujen äärelle. Hienostelevan kattauksen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä.

Kochin Illallinen kertoo yhden illan tapahtumista. Paul ja Claire sekä Serge ja Babette istuvat illastamassa kuuluisassa ja kalliissa hollantilaisravintolassa. Seurueeseen kuuluvat kaksi miestä ovat veljeksiä ja naiset heidän puolisojaan. Serge, poliitikko ja kaikkien tuntema mies, on kutsunut muut illalliselle ravintolaan, johon hän saa pöydän soittamalla samana päivänä, mutta johon monen muun pitää tehdä varaus useita kuukausia ennakolta. Illallisesta neljälle on hyvä varautua maksamaan 400 euroa ja pulittaa sen jälkeen vielä tarjoilijalle 60 euroa juomarahaa.

Aterioinnista tulee kaikkea muuta kuin seesteinen tapahtuma. Illan aikana tunnelma tihenee ja kertoja-Paul käy mielessään läpi niitä asioita, jotka ovat pakottaneet kaksi pariskuntaa ruuan ääreen juttelemaan teini-ikäisistä lapsistaan. Lukijalle selviää vähitellen, millaisia miehiä veljekset ovat ja millainen on menestyvän poliitikon ja hänen virkaheiton historianopettajaveljensä suhde.

Koch osaa kertoa tarinan nautittavasti.  Hän kuvaa ajatuksia ja tunteita herättävästi paitsi veljeksissä muhivia alemmuudentunteita ja aggressioita myös kahden äidin ja isän suhdetta aikuistuviin lapsiinsa. Mitä kaikkea vanhemmat ovat valmiita tekemään, jotta lasten tulevaisuus ei joudu vaakalaudalle? Jälkeläisten tien silottamiseen liittyviä asioita joutuvat pohtimaan kaikki vanhemmat, vaikka eivät curling-vanhempia olisikaan. Siksi eläytyminen ei ole vaikeaa, vaikka hollantilaisperheiden kohtaamat tapahtumat tuntuisivatkin kaukaa haetuilta.

Tarinassa on groteskeja sävyjä, mutta myös monenlaista huumoria tilannekomiikasta ironiaan. Ravintolan hovimestari kolmiosaisessa liituraitapuvussaan on varsin koominen hahmo esitellessään pöytään tuotavat ruokalajit runollisesti, vuolaasti ja pikkurillillä osoittaen. Toisenlaisia huumorin sävyjä tarinaan tuo muun muassa Paulin suhtautuminen tuohon pokkurointiin sekä annosten kokoon: hänen mielestään tyhjyys lautasilla on viety äärimmäisyyksiin.

Illallinen-romaani antaa siis monenlaista pohdittavaa ihmissuhteiden kiemuroista kiinnostuneille. Se tuo oman lisänsä myös siihen keskusteluun, jota vuoden 2013 alussa on käyty eriarvoisuudesta ja rasismista toisaalta suomalaisessa ja toisaalta hollantilaisessa yhteiskunnassa.

Herman Koch on paitsi kirjailija myös näyttelijä ja kolumnisti. Illallinen on hänen kuudes romaaninsa. Sitä on myyty Hollannissa yli 450 000 kappaletta. Romaani jakautuu osioihin, joiden nimet noudattelevat illan kulkua: ensin on aperitiivi, sitten alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka ja digestiivi. Lopuksi on vuorossa väistämätön juomarahan maksun aika.
Sirpa Pukkinen