Siltala, 2012
Maistuisivatko Peloponnesokselta tuodut oliivit pohjoissardinialaisessa
ekstraneitsytoliiviöljyliemessä? Entä karitsan kateenkorva, joka on marinoitu
rucolalla höystetyssä öljyssä? Hollantilaisen Herman Kochin tarinan mukana
pääsee muun muassa näiden herkkujen äärelle. Hienostelevan kattauksen ei
kuitenkaan pidä antaa hämätä.
Kochin Illallinen kertoo yhden illan tapahtumista. Paul
ja Claire sekä Serge ja Babette istuvat illastamassa kuuluisassa ja kalliissa
hollantilaisravintolassa. Seurueeseen kuuluvat kaksi miestä ovat veljeksiä ja
naiset heidän puolisojaan. Serge, poliitikko ja kaikkien tuntema mies, on
kutsunut muut illalliselle ravintolaan, johon hän saa pöydän soittamalla samana
päivänä, mutta johon monen muun pitää tehdä varaus useita kuukausia ennakolta. Illallisesta
neljälle on hyvä varautua maksamaan 400 euroa ja pulittaa sen jälkeen vielä tarjoilijalle
60 euroa juomarahaa.
Aterioinnista tulee kaikkea muuta kuin seesteinen
tapahtuma. Illan aikana tunnelma tihenee ja kertoja-Paul käy mielessään läpi
niitä asioita, jotka ovat pakottaneet kaksi pariskuntaa ruuan ääreen
juttelemaan teini-ikäisistä lapsistaan. Lukijalle selviää vähitellen, millaisia
miehiä veljekset ovat ja millainen on menestyvän poliitikon ja hänen
virkaheiton historianopettajaveljensä suhde.
Koch osaa kertoa tarinan nautittavasti. Hän kuvaa ajatuksia ja tunteita herättävästi paitsi
veljeksissä muhivia alemmuudentunteita ja aggressioita myös kahden äidin ja
isän suhdetta aikuistuviin lapsiinsa. Mitä kaikkea vanhemmat ovat valmiita
tekemään, jotta lasten tulevaisuus ei joudu vaakalaudalle? Jälkeläisten tien
silottamiseen liittyviä asioita joutuvat pohtimaan kaikki vanhemmat, vaikka
eivät curling-vanhempia olisikaan. Siksi eläytyminen ei ole vaikeaa, vaikka hollantilaisperheiden
kohtaamat tapahtumat tuntuisivatkin kaukaa haetuilta.
Tarinassa on groteskeja sävyjä, mutta myös
monenlaista huumoria tilannekomiikasta ironiaan. Ravintolan hovimestari
kolmiosaisessa liituraitapuvussaan on varsin koominen hahmo esitellessään
pöytään tuotavat ruokalajit runollisesti, vuolaasti ja pikkurillillä osoittaen.
Toisenlaisia huumorin sävyjä tarinaan tuo muun muassa Paulin suhtautuminen
tuohon pokkurointiin sekä annosten kokoon: hänen mielestään tyhjyys lautasilla
on viety äärimmäisyyksiin.
Illallinen-romaani antaa siis monenlaista pohdittavaa
ihmissuhteiden kiemuroista kiinnostuneille. Se tuo oman lisänsä myös siihen
keskusteluun, jota vuoden 2013 alussa on käyty eriarvoisuudesta ja rasismista
toisaalta suomalaisessa ja toisaalta hollantilaisessa yhteiskunnassa.
Herman Koch on paitsi kirjailija myös näyttelijä ja
kolumnisti. Illallinen on hänen kuudes romaaninsa. Sitä on myyty Hollannissa
yli 450 000 kappaletta. Romaani jakautuu osioihin, joiden nimet
noudattelevat illan kulkua: ensin on aperitiivi, sitten alkuruoka, pääruoka,
jälkiruoka ja digestiivi. Lopuksi on vuorossa väistämätön juomarahan maksun
aika.
Sirpa Pukkinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti