maanantai 1. huhtikuuta 2013

Huhtikuun kirjavinkki

Suomen Lapin lumous - The Lure of Finnish Lapland
toim. Veikko Neuvonen, Tammi 2012


Monilla lapinkävijöillä on tarkat ajankohdat, jolloin on pakko päästä Lappiin. Keväthanget houkuttelevat talvilajien harrastajia.  Ruska ja syksyn viileys kutsuvat patikoijia. Kalastajat löytävät tiensä Tenolle, Näätämö- ja Tornionjoelle kesäkuussa uistelemaan, kun lohet nousevat lisääntymisjokiinsa.  Lapin monipuolinen luonto tarjoaa mahdollisuuksia monenlaisiin harrastuksiin ja elämyksiin ympäri vuoden.

Suomen Lapin lumous on kaunis ja kiinnostava kirja, jossa valokuvat ja tekstit kuljettavat lukijaa tunnelmasta toiseen. Vuodenajat vaihtuvat, lukija pääsee linturetkelle ja tutustuu moninaiseen kasvistoon, soihin, sopuleiden vaellukseen ja poronhoitoon.

Kaamos ei ole täydellistä pimeyttä.  Kaamosajan valot ja värit kiehtovat.  Täydenkuun paisteessa on avomaastossa lumen heijastusvaikutuksen ansiosta valoa enemmän kuin lyhyinä ja hämärinä kaamospäivinä. Päivän sametinsiniseen valoon sekoittuu iltapäivällä punaista väriä, ja välillä eteläinen taivas loistaa muutaman tunnin kaikissa punaisen sävyissä. Kaamos on kaukana siitä ankeudesta, joka eteläisemmän Suomen ihmisille aiheuttaa kaamosväsymystä.

Kirjassa on myös englanninkielinen teksti suomenkielisen tekstin rinnalla. Kuinka hienoa onkaan suomen kieli:
tykky = snow in the trees
ruska = the autumn colours
revontulet = the northern lights
rakovalkea =fires lit in slit logs

Lapissa löytyy tekemistä aina … ja jos et pääse paikan päälle, voit fiilistellä tämän kirjan avulla. Kirja muistuttaa myös, että pohjoinen luonto on herkästi haavoittuva ja hitaasti uusiutuva, joten luontoa on kunnioitettava, jotta Lapin lumous ei särkyisi!

Sinikka Ijäs


Ei kommentteja: