keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Katso kenguru loikkaa…


Pikalainahyllystä uutuuskirja jonottamatta

Innostaako Istanmäki? Tavoitteletko Tammista? Sanoisitko mielelläsi Härkösen Ei kiitos -kirjalle ”Kyllä kiitos”, jos vain saisit sen käsiisi? Seinäjoen pääkirjastossa on muutaman viime kuukauden ajan voinut koettaa onneaan ja saada himoitsemansa uutuuden heti mukaansa. Palautushyllyjen väliin pystytetyn mustan pikalainatelineen ääressä osaa käydä jo moni asiakas aina kirjastoon poiketessaan.

Pikalainoiksi on merkitty kirjastossa kolmisenkymmentä uutuusteosta. Valikoimaa kartutetaan edelleen sellaisilla kirjoilla, joihin on paljon varauksia. Kirjojen laina-aika on kaksi viikkoa. Jotta pikalainat kiertäisivät mahdollisimman tehokkaasti, kengurutunnuksin merkittyjä kirjoja ei voi uusia eikä varata.

Pikalainat eivät ole seinäjokelainen keksintö – samantapainen käytäntö on hyväksi havaittu monessa muussakin kirjastossa. Myös Seinäjoen maakuntakirjastossa pikalainat on otettu hyvin vastaan: jotkut opuksista ovat ehtineet käydä jo kymmenen ripeän lukijan kotona. Pikalainat hyödyttävät muitakin kuin palautushyllylle oikeaan aikaan osuvia, koska ne lyhentävät normaalisti kiertävien kirjojen jonotusaikaa.

SIRPA PUKKINEN


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kirjastoautoissa pikalainat eivät oikein pääse oikeuksiinsa.