Dai, Sijie:
Balzac ja vaatturintytär
Otava, 2001
Balzac ja vaatturintytär on kiinalaissyntyisen, nykyisin Pariisissa asuvan elokuvaohjaajan Sijie Dain esikoisteos, joka perustuu hänen omiin kokemuksiinsa Kiinan kulttuurivallankumouksesta. Mao aloitti 60-luvun lopulla kampanjan, jonka takia yliopistoja suljettiin ja nuoria älykköjä lähetettiin maaseudulle uudelleenkoulutettavaksi.
Vuonna 1971 lähetetään kirjan päähenkilöt, kaksi sivistyneistä perheistä olevaa kaupunkilaispoikaa 18-vuotias Luo ja 17-vuotias kertojaystävänsä, uudelleenkoulutettavaksi vuoristoiselle syrjäseudulle, köyhään kylään lähelle Tiibetin rajaa. Kylä on kahden päivän kävelymatkan päässä lähimmästä kaupungista eivätkä kyläläiset ole koskaan nähneet esimerkiksi Luon mukanaan tuomaa herätyskelloa saatikka sitten kuulleet tai nähneet ilmiötä nimeltä elokuva. Mutta tarinoista kyläläiset pitävät. Luo on lahjakas tarinankertoja ja varsinkin kyläpäällikkö lumoutuu hänen jutuistaan. Sen vuoksi päällikkö mm. lähettää pojat elokuviin lähimpään kaupunkiin reissulle, jossa sekä menomatka että paluumatka kestää kaksi päivää. Poikien pitää sanatarkasti kertoa elokuva alusta loppuun kyläläisille päällikön tarkastaessa kellosta, että kertomus kestää varmasti yhtä kauan kuin elokuvakin.
Naapurikylässä pojat tutustuvat ihanaan vaatturintyttäreen, josta tulee heidän kiinnostuksensa kohde ja ensirakkautensa. Heidän on keksittävä keino, millä he saavat tunteisiinsa vastakaikua. Toisessa kylässä he tutustuvat myös uudelleenkoulutettavana olevaan Rillipäähän, joka piilottelee salaperäistä laukkua sänkynsä alla. Heille selviää, että laukku on täynnä kiellettyä länsimaista kirjallisuutta ja heidän on saatava kirjat käsiinsä tavalla tai toisella.
Balzac ja vaatturintytär on kertomus siitä, mitä kirjat ja niiden tarinat voivat saada aikaan ihmisissä.
Tuula Ala-Hakuni
Etsi kirjaa Seitti-kirjastoista
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti