maanantai 15. maaliskuuta 2010

Asiakastietokoneiden uusi varauskäytäntö

Seinäjoen pääkirjastossa, Nurmon kirjastossa ja lehtituvassa otettiin käyttöön maaliskuun alussa asiakaskoneiden varausjärjestelmä eBooking. Asiakkaan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että hänellä pitää olla kirjastokortin numero ja salanumero mukanaan (joko fyysisesti tai muistissa), kun hän tulee käyttämään kirjaston asiakaskoneita. Koneelle kirjaudutaan aina Seitti-kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä salanumerolla. Samaa salanumeroa käytetään Seitti-verkkopalvelussa esim. lainoja uusittaessa ja aineistoa varattaessa sekä pääkirjaston lainausautomaatilla aineistoa lainattaessa. Ellei asiakkaalla ole vielä salanumeroa liitettynä kirjastokorttiin, hän saa sen kirjastosta. Vierailijoille tehdään tilapäiset tunnukset.

Ohjelman avulla asiakas voi etukäteen varata ajan haluamalleen tietokoneelle osoitteessa https://kirjastontietokoneet.seinajoki.fi/. Pääkirjastossa on myös erillinen varauskone asiakkaille. Varauksen voi tehdä lisäksi puhelimitse. Asiakkaalla voi olla kaksi yhden tunnin varausta / päivä. Lisäksi on mahdollista ottaa käyttöön vapaana oleva tietokone. Jos asiakas myöhästyy tietokoneelta, varaus peruuntuu 10 minuutin kuluttua ja kone vapautuu seuraavalle käyttäjälle. Osa koneista, mm. lehtituvan kone, on pikakoneita, joille ei voi tehdä varauksia etukäteen. Pikakoneiden käyttöajat ovat joko 15 minuuttia tai puoli tuntia.

Näin vuosikausia jatkunut ”korttirumba” pääkirjaston neuvonnassa on ohi. Aikaisemminhan henkilökunta valvoi asiakaskoneiden käyttöä ja varauksia ottamalla neuvontaan pantiksi asiakkaan kirjastokortin ja merkitsemällä varauslistaan varaajan nimen. Nyt eBooking-ohjelmaa käytettäessä asiakkaan ei enää tarvitse ilmoittaa varauksiaan henkilökunnalle eikä jonottaa kirjastokorttia neuvonnasta.

Alkuvaiheessa näyttää siltä, että suurin osa asiakkaista on muutokseen tyytyväisiä. He voivat hallinnoida varauksiaan itsenäisesti ja mennä suoraan vapaalle koneelle. Henkilökunta auttaa ohjelman opettelussa mielellään, ja runsaasti nettikävijöitä onkin perehdytetty eBookingin käyttöön. Uuden ohjelman käyttöönotto aiheuttaa aina jonkin verran hankaluuksia, koska kaikkia tilanteita ei pystytä testaamaan etukäteen. Yhdessä asiakkaiden kanssa opettelemalla ja ohjelmaan tutustumalla pääsemme pian normaalitilanteeseen. Ohjelma säästää sekä asiakkaiden että henkilökunnan aikaa. Uudessa kirjastossa tulee olemaan paljon enemmän tietokoneita, ja ajanvaraus toimii sujuvasti, kun ohjelma on sinne siirryttäessä jo tuttu.

Ei kommentteja: