perjantai 28. tammikuuta 2011

Tietokoneohjelmista apua ja iloa oppimiseen

Seinäjoen pääkirjastossa vietettiin 25.1. 2011 kaikille avointa oppimisen teemapäivää. Saimme kuulla kahteen otteeseen luentoja selkokielestä, Ekapeli-ohjelmistoista, Tikoteekista eli alueellisesta apuvälinekeskuksesta sekä Celia-kirjastosta, josta mm. lukiesteiset voivat saada lainaksi äänikirjoja ja koulut oppikirjoja äänikirjoina. Tilaisuudessa myös esiteltiin konkreettisesti luki- ja matikkaohjelmia.

Itse esittelimme kiinnostuneelle yleisölle Seinäjoen kaupunginkirjaston tarjoamia aineistoja. Hyllyistä löytyy niin isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja, äänikirjoja kuin erilaisia cd-rom –pelejäkin. Erityisesti viime kuukausina on kiinnitetty huomiota kuntouttavien ja oppimista tukevien ohjelmistojen hankintaan.

Tikoteekin suosituksesta hyllyihimme ja asiakkaiden lainattaviksi ovat putkahtaneet esimerkiksi seuraavat ohjelmat:

123
Romppu sisältää kymmenen harjoitusta, joiden avulla voi treenata lukumääräkäsitteitä sekä yhteen- ja vähennyslaskua animaatioiden, musiikin ja yllätysten ryydittämänä. Ohjelma sopii esikouluun, alkeismatematiikan opetukseen ja erityisopetukseen.

Peikkoleikki
Peikkoleikki sisältää erilaisia harjoituksia esikoululaisille. Harjoituksissa lajitellaan tavaroita, tehdään palapelejä ja vaikkapa puetaan peikkoa.

Värejä ja muotoja
Ohjelman avulla voi harjoitella mm. kuvion osien yhdistämistä muodon ja värien mukaan, samojen värien yhdistämistä sekä määrien ja värien yhdistämisiä.



Kaikkiaan romppuja löytyy pääkirjaston lastenosaston klasin edestä melkein kaksisataa. Koreihin on aseteltu esimerkiksi suosittuja Alkupolku-romppuja, erilaisia kieliromppuja ja jopa viittomakielisiä romppujakin. Oppimisen lisäksi voi saada iloa erilaisiin harrastuksiin, kuten hevostenhoitoon tai lennokkiharrastukseen. Satu- ja peliromppujen parissa taas voi rentoutua ihan muuten vaan.

Kirjaston rompuilla ja peleillä on kaikilla neljän viikon laina-aika. Lastenosaston koneilla niitä voi myös kokeilla ja tutustua niihin ennen mahdollista lainaamista.

Mervi Heikkilä ja Pirjo Humalainen

Tarkista Seitti-verkkopalvelusta onko haluamasi romppu kirjastossa vai lainassa!

Ei kommentteja: