torstai 1. marraskuuta 2012

Marraskuun kirjavinkki

Kahden kuukauden loma?

Lindgren, Minna
Sivistyksen turha painolasti
Teos 2011

Sivistyksen turha painolasti on riemastuttava kirja tietosanakirjan lukemisesta sekä kirjan artikkeleiden ja hakusanojen aiheuttamasta ajatusten ja mielikuvien virrasta. 

Minna Lindgren on musiikkitieteilijä ja saa hyvästä ja pitkästä palvelustaan Konttorissa kahden kuukauden loman. Minna tarvitsee tekemistä lomalleen ja löytää käsiinsä kustannusyhtiö Kariston kaksiosaisen Uuden tietosanakirjan vuosilta 1928 ja 1932. Hänen tarkoituksenaan on lukea tietosanakirjan molemmat osat läpi ja kirjoittaa kirja lukemisestaan.

Sivistyksen turha painolasti on aakkosellinen kommenttiluettelo Uuden tietosanakirjan hakusanoista.  Lyhimmillään kommentit ovat synonyymejä ja tiedon vanheneminen tulee selvästi esille.  Tekijän tekstissä vuorottelevat tarinat omasta lapsuudesta ja nuoruudesta sekä luku-urakan vaikutuksesta jokapäiväiseen elämään.

E-kirjaimeen päästyään Minna Lindgrenille selviää järkyttävä totuus.  Kahden kuukauden lomasta on mennyt jo yli puolet eikä e-kirjain ole lähelläkään aakkosten puoliväliä.  Ei hätää! Pahin kiire ratkaistaan pysähtymällä.  Nainen tekee yleensä joitain näistä seuraavista: hoitaa ihoaan muurahaispesässä, päivittää hiuksensa kampaajalla, sisustaa ja/tai alkaa suunnitella ulkomaanmatkaa.  Niinpä Minna soittaa matkatoimistoon, kertoo olevansa ylirasittunut ja kalpea.  Hänellä on myös selvä diagnoosi taudistaan.  Rintatauti ja väkäkärsän riuduttama keho.  Ratkaisu olisi jokin Kanariansaarten pieni, asumaton saari.  Puhelun lopuksi Minna huomaa ostaneensa matkan Teneriffalle, joka on saariryhmän tunnetuin saari.  

Sivistyksen turha painolasti naurattaa lukijaansa loppukirjaimeen asti, sillä aivan liian harva kirja päättyy sanaan Öölanti. Paitsi Otavan kustantama Iso Tietosanakirja, jonka 15 osaa odottavat kotonani kirjahyllyssä.

Sinikka IjäsEi kommentteja: