keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Kirjaston elokuvaillat

Seinäjoen Apila-kirjastossa päätettiin viime syksynä kokeilla asiakkaille suunnattuja elokuvailtoja. Ideaa testattiin aluksi Apilan 1-vuotissynttäriviikolla elokuussa näyttämällä Roberto Rossellinin klassikko Rooma – avoin kaupunki vuodelta 1945. Innostunut vastaanotto rohkaisi meitä jatkamaan elokuvailtoja lokakuussa, kun illatkin sopivasti pimenivät. Elokuvat valittiin kirjaston dvd-kokoelmista ja näytettiin videotykin kautta Apilan Jaaksi-salissa. Läheskään kaikissa kirjaston dvd-julkaisuissa ei ole esitysoikeutta, joten ihan mitä tahansa elokuvaa emme valitettavasti voi näyttää. Mielestäni esitetyt elokuvat kuitenkin edustivat mainiosti eri tyylilajeja, maita ja aikakausia.

Lokakuussa varsinaiset illat alkoivat Aki Kaurismäen modernilla klassikolla Kauas pilvet karkaavat (1996). Ennakko-odotusten mukaisesti Kaurismäen nimi veti varsin mukavasti yleisöä. Vielä suuremman suosion sai kuitenkin marraskuun valinta Roman Polanskin Carnage (2011) -  vaikka tässä vaiheessa ei vielä tiedetty, että Seinäjoen kaupunginteatterissakin esitetään oma versio Yasmina Rezan näytelmästä, mikä olisi saattanut saada aikaiseksi vielä suuremman yleisöryntäyksen. Kyseessä on ilkeä kuvaus siitä, kuinka ihmiset voivat melko pienestä asiasta saada aikaan elämää suuremman ongelman, ja käytöstavat unohtuvat täysin. Joulukuussa ihmiset taisivat olla jo valmistautumassa juhlan viettoon, sillä aikuisten romanttinen komedia Kerran vielä, Harvey (2008) ei saanut kerättyä Jaaksi-saliin aivan samanlaista väkimäärää pääosia näytelleistä Dustin Hoffmanista ja Emma Thompsonista huolimatta.

Tammikuussa palattiin kuitenkin taas mukaviin lukuihin, kun varsinainen elokuvahistorian merkkiteos F.W. Murnaun Auringonnousu vuodelta 1927 esitettiin. Mykkäelokuvan kauniille klassikolle osattiin Seinäjoella antaa sen ansaitsema arvo. Helmikuun amerikkalainen nykydraama Rabbit Hole (2010) taisi hiukan kärsiä lähes samanaikaisesta tv-esityksestä. Maaliskuussa vuorossa oli kovaotteinen rikoselokuva, Brad Pittin tähdittämä Killing Them Softly (2012), elokuvailtojen tuorein tapaus. Illat päätettiin huhtikuussa esitettyyn Pier Paolo Pasolinin raamatulliseen klassikkoon Matteuksen evankeliumi (1964). Oliko syynä lähestyvä pääsiäinen vai mikä, mutta elokuva keräsi ennätysyleisön ja kiitosta saatiin sen valinnasta. Hieno päätös kirjaston elokuvailloille!

Päivien pidentyessä jäätiin siis jo kesätauolle, mutta tarkoitus on jatkaa taas syksyllä laatuelokuvien parissa. Esitettävistä elokuvista ei vielä ole tietoa, mutta linja pyritään pitämään edelleen mahdollisimman monipuolisena. Nyt elokuvat painottuivat amerikkalaiseen ja eurooppalaiseen tuotantoon, ehkäpä ensi esityskaudella saadaan mukaan esimerkiksi aasialaista, afrikkalaista tai eteläamerikkalaista elokuvaa. Sitä odotellessa: elokuvantäyteistä loppukevättä ja kesää kaikille elokuvafaneille!

Yllämainitut elokuvat ovat lainattavissa kirjaston kokoelmista.

Jarkko Parkkinen

Ei kommentteja: