tiistai 1. heinäkuuta 2014

Heinäkuun kirjavinkki

Robertson Davies:
Viides rooli.
Tammi 1984.

Kun historianlehtori Dunstan Ramsay jää eläkkeelle, julkaistaan lehdessä tavan mukaan elämäkertakirjoitus, joka hänen mielestään on kuitenkin niin vähättelevä ja vääristävä, että hän haluaa kirjoittaa rehtorilleen ”oikean” elämäntarinansa.
Tarina saa alkunsa sattumasta, lumipallon osumisesta 10-vuotiaan Dunstablen eli Dunstanin sijaan pastorinrouvan päähän. Tapahtuma vaikuttaa kohtalokkaasti monen ihmisen elämään. Dunstanissa se saa aikaan syyllisyydentunteen, jonka lievittäminen ohjaa hänen toimiaan jatkuvasti.
Dunstanin ja hänen ystävänsä Percyn, lumipallon heittäjän, elämät kietoutuvat vastakohtaisuuksistaan huolimatta toisiinsa enemmän tai vähemmän kiinteästi. Pienestä Deptfordin kylästä Dunstan matkaa Euroopan sotatantereille ja myöhemmin pyhimysten tunnistus- ja kuvailuretkille ympäri maailmaa, jolloin hän sirkusseurueisiin tutustuessaan kohtaa uudelleen menneisyytensä.
Kanadalaisen Robertson Daviesin tuotanto on laaja ja kiitelty, mutta suomeksi siitä on ilmestynyt vain kolme teosta, joista Viides rooli ensimmäisenä. Davies kuvaa, kuinka erilaisin tavoin maailmaan voi asennoitua. Jokainen ratkaisee, suhtautuuko elämän tarjoamiin kummallisuuksiin sattumana, kohtalona vai ihmeinä. Vai onko kaikki omien tekojen seurausta, jolloin jokainen saa ansionsa mukaan? Davies on riemastuttava tarinankertoja, hyvin vakuuttava myös lukijaa huijatessaan.
Lukijan pohdittavaksi jää, onko Daviesin päähenkilön Dunstanin kirjoittama tarinakaan totuudenmukainen, vai onko se yhtä kuvitteellinen kuin hänen maailmankuulusta taikurista Magnus Eisengrimistä sepittämänsä elämäkerta.

Hannele Puhtimäki

Ei kommentteja: