Pääkirjasto Apila


1. Apila

Kuva: Jukka Kontkanen

Pääkirjasto Apila avattiin 20.8.2012. Kirjaston on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtitoimisto JKMM arkkitehdit, joka voitti kutsukilpailun vuonna 2008. Pääarkkitehtinä toimi Asmo Jaaksi, sisustusarkkitehtinä Päivi Meuronen ja projektiarkkitehtinä Aaro Martikainen. Kirjastotalo sijaitsee Alvar Aallon suunnitteleman kulttuuri- ja hallintokeskuksen vieressä. 


Kuva: Jukka Kontkanen

Rakennuksen muoto ylhäältä katsottuna muistuttaa apilaa ja siksi rakennuksen nimeksi tuli Apila. Rakennuksen suunnittelussa on otettu vaikutteita myös japanilaisesta origamista. Julkisivu on kuparia, jossa on suomumainen kuvio.

Kuva: Jukka Kontkanen
Apilan pinta-ala n. 3500 neliömetriä. Yleisölle avoimia kerroksia on kaksi. Henkilökunnan työtilat ovat ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa.


Kuva: Tytti Kettula
2. Yleistä

Seinäjoella on n. 60 000 asukasta. Seinäjoen kaupunginkirjastoon kuuluu pääkirjaston lisäksi 3 lähikirjastoa, laitoskirjasto Törnävällä ja kaksi kirjastoautoa. Seinäjoen kirjastossa on töissä n. 55 henkilöä.

Apila on vain osa pääkirjastoa. Koko pääkirjasto koostuu kahdesta rakennuksesta: Apilasta ja vanhasta Alvar Aallon suunnittelemasta pääkirjastosta. Aallon kirjasto valmistui vuonna 1965. Se on remontoitu ja restauroitu sellaiseksi kuin Aalto sen alun perin suunnitteli. Rakennuksesta toiseen pääsee kulkemaan yhdystilan kautta.

Lainaus ja palautus on automatisoitu ja varausten itsepalvelunouto on otettu käyttöön. Järjestelmä perustuu RFID-teknologiaan. Asiakkaat voivat tietenkin saada edelleen palvelua myös henkilökunnalta.

Lehti- ja kirjavarastot ovat avoimia asiakkaille. Alakerran avovarastossa on myös mikrofilmin ja mikrokortin lukijoita sekä digitointitila asiakkaille. Pääosa henkilökunnan työtiloista on toisessa kerroksessa, mutta ensimmäisessa kerroksessa on esim. hankinnan, kaukopalvelun, kotikirjastopalvelun ja kirjastoautopalveluiden työtilat. Asiakkaat eivät pääse työtiloihin omin päin.



3. Ensimmäinen kerros

Kuva: Jukka Kontkanen
Uutisalue on ensimmäisessa kerroksessa. Siellä on aikakauslehtiä, sanomalehtiä, internet-koneita ja kahvila. Katossa on graafinen suunnittelija Aimo Katajamäen suunnittelema reliefi, joka on sekä taideteos, että akustinen elementti. Reliefi kuvaa sekä uutisvirtaa että Seinäjokea.


Kuva: Mikko Lehtimäki
Jaaksi-sali on pääarkkitehti Asmo Jaaksin mukaan nimetty kokoontumistila. Saliin mahtuu 120 henkilöä. Tilassa on näyttämö ja flyygeli ja se voidaan jakaa kahteen osaan siirrettävien seinien avulla. Jaaksi-salin vieressä on atk-tila.


Kuva: Hanna Kotila

Kuva: Tytti Kettula

Kuva: Jukka Kontkanen

Kuva: Mikko Lehtimäki
Lasten Piilomaa on myös ensimmäisessä kerroksessa. Se on saanut innoituksensa Lea Pennasen Piilomaan pikku aasista. Kirjat ja muu materiaali on aseteltu kirjataloihin, joilla on kaikilla oma teemansa. Kuvakirjat on laitettu kirjalaatikoihin. Ikkunan alla on pitkä sohva ja lapsille on myös satuhuone.

Kuva: Mikko Lehtimäki

Kuva: Mikko Lehtimäki

Kuva: Mikko Lehtimäki

Kuva: Hanna Kotila
Aikuisten kirjasali on Piilomaan vieressä. Tunnelma on rauhallinen ja melko perinteinen. Kirjahyllyt on tehty männystä. Kirjasalissa on lukupöytiä ja mukavia keinutuoleja sekä iso ikkuna, josta on hieno näkymä Aaltokeskukseen. Niille, jotka haluavat opiskella rauhassa on hiljainen lukusali.

4. Pohjakerros


Kuva: Jukka Kontkanen
Lukuportaikko on kirjaston sydän. Siinä voi järjestää tapahtumia, mutta myös lukea ja viettää aikaa.


Kuva: Jukka Kontkanen

Kuva: Jukka Kontkanen

Kuva: Jukka Kontkanen

Musiikkiaineisto ja nuorten aineisto on pohjakerroksessa. Tilan innoittajana on ollut Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille. Värikkäät lukukolot luovat tilaan ainutlaatuisen ilmapiirin. Valkoisilla hyllyillä ovat nuorten ja nuorten aikuisten kirjat sekä lehdet, kaikki elokuvat, cd-levyt ja nuotit. Pohjakerroksessa on myös pelitila, näyttelytila ja musiikinkuunteluhuone sekä digitaalinen piano. Kirjasto tekee yhteistyötä JIBBOn kanssa (Seinäjoen kaupungin nuorten neuvonta- ja tietopalvelu), jolla on toimitila nuorten osaston yhteydessä.

Katso avajaispäivänä kuvattu video kirjastosta

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä paikka tuntuu sellaiselta, jossa ihmisen tarpeet on todella otettu huomioon: runsas valo, nojatuolet, lukuluolat, tietokoneet, viihtyisyys tekevät rakennuksesta kirjapalatsin, jossa lukija on kuningas. Tekee mieli lähteä sinne tutustumaan täältä Hampurista heti paikalla.

Kirjojen ystävä