maanantai 6. joulukuuta 2010

Joulukalenterin 6. luukku

Minun kirjasuositukseni on Vesa Määtän Lakeuksien eversti Matti Laurila (2010). Se kertoo legendaarisesta eteläpohjalaisesta jääkärieverstistä ja sotilasjohtajasta, joka vaikutti suuresti sotien ajan maakuntamme ihmisiin.

Määtän teos on tiivis elämäkerta Matti Laurilasta. Se etenee kronologisessa järjestyksessä kertomuksin ja valokuvin, joita on runsaasti eri aikakausilta. Kirja tarjoaa elävää sisäpiirin kuvaa todellisesta Matti Laurilasta sekä myös yllättävää taustatietoa.

Lakeuksien eversti on mielestäni erittäin mielenkiintoinen historiallisesta näkökulmasta. Se tarjoaa kaikille Suomen historiasta kiinnostuneille ja Laurilan aikalaisille monipuolista tietoa ja ajateltavaa. Hyvä kirja!

Jussi Pitkäranta

Määttä, Vesa:
Lakeuksien eversti Matti Laurila : jääkäristä legendaariseksi talonpoikaispäälliköksi.

Jääkärieversti Matti Laurila (1895-1983) on suomalainen sotilaslegenda. Tämä Vesa Määtän kirjoittamaan väitöskirjaan pohjautuva elämäkerta valottaa Laurilan suosioon ja epäsuosioon liittyviä tapahtumia.

Laurila lähti 1915 sotilaskoulutukseen Saksaan. Vapaussodassa hän johti isänsä paikalla Lapuan suojeluskuntalaisia: isä ja veli olivat kaatuneet Länkipohjan taistelussa Lapuan lumiauraksi kutsutun joukon kärjessä.

Etelä-Pohjanmaan suojeluskuntapiirin päällikkönä Laurilan vastuu oli suuri Mäntsälän kapinan tapahtumissa 1932.

Talvisodassa Laurila kunnostautui miehineen Taipaleen ja Äyräpään taisteluissa. Jatkosodassa hän joutui esimiestensä epäsuosioon ja hänen sotilasmaineensa kärsi kolauksen. Syksyn 1941 sotatoimissa Laurila menestyi kenraaliluutnantti Talvelan alaisuudessa.

Sodan jälkeen suojeluskunnat lakkautettiin, ja Laurila putosi tyhjän päälle. Hänen omat miehensä pysyivät kuitenkin everstilleen uskollisina, ja kun hän 1983 kuoli, oli se suuri maakunnallinen surujuhla.

Olavi Lallukka


Ei kommentteja: