perjantai 1. toukokuuta 2015

Toukokuun kirjavinkkinä lintukirjoja


Perustietoa

Koskimies, Pertti: Suomen lintuopas. Päivitetty ja uudistettu 3. painos 2014.
Laine, Lasse J.: Suomen linnut : tunnistusopas. 2015.

Molemmat kirjat esittelevät perusteellisesti Suomen pesimälinnustoa, mutta myös läpimuuttajia ja harvinaisuuksia. Kirjoissa kerrotaan lintujen ominaisuuksien lisäksi elintavoista, levinneisyydestä, ravinnosta ja pesinnästä. Kummassakin kirjassa on paljon kuvia tunnistamisen helpottamiseksi. Kirjat ovat oivia oppaita linturetkille maastoon tai asiaan perehtymiseen kotisohvalla.

Gejl, Lars: Tunnista linnut. 2013.

Kirjassa on perustietoa yli 400 lintulajista, mutta kirjan tärkein anti on kuvissa. Kirjassa on tarkkoja lähikuvia lintujen nokkien, pyrstöjen ja siipien muodoista. Joskus tarkkailtava lintu on niin kaukana, ettei sen höyhenpuvun värejä erota. Kirjassa on lukuisia varjokuvia linnuista, joiden perusteella voi opetella erottamaan lintuja toisistaan muodon perusteella. Kirjassa on lisäksi QR-koodeja, joilla pääsee kuuntelemaan lintujen ääniä.

Laaksonen, Juha: Lintukohteet. 2011.

Kirjassa esitellään sata lintukohdetta ympäri Suomen Saaristomereltä aina Tunturi-Lappiin asti. Kohteet on ryhmitelty maakunnittain, joten niistä on helppo poimia oman alueen tai oman matkareitin varrelle osuvat. Kirjassa kerrotaan kohteiden linnustosta, sen elinympäristöstä ja tarkkailua helpottavista rakennelmista.

Koskimies, Pertti: Tiesitkö tämän linnuista? 2012.

Tiesitkö, että kirjosieppo huijaa itselleen kakkosnaaraan tekeytymällä poikamieheksi? Tai että korppi on yhtä älykäs kuin simpanssi? Koskimiehen kirja kertoo näistä ja monista muista lintumaailman asioista – laulusta, muuttomatkoista, poikasista, elintavoista. Sopii kotisohvalla luettavaksi vaikka talvella muuttolintujen tuloa odotellessa.

Varesvuo, Markus: Lintukuvauksen käsikirja. 2. painos, 2011.

Kolme ammattilintukuvaajaa perehdyttää sekä aloittelevia että jo kokeneempia kuvaajia harrastuksen saloihin. Kirjassa kerrotaan lintukuvaajan varusteista, kuvausolosuhteiden vaikutuksesta kuvaamiseen, sommittelusta, kuvien myynnistä ja kilpailuihin lähettämisestä sekä monesta muusta lintukuvaukseen liittyvästä asiasta. Kirjassa on paljon upeita kuvia kirjoittajilta.

Kuva: Hanna Kotila

Fiilistelyä

Lintukuvaajien matkassa : Tunnelmat, tarinat ja parhaat kuvat. 2014.

Kerrassaan upeita lintukuvia ja tarinoita niiden takaa. Kirjan kuvia ovat olleet ottamassa Markus Varesvuo, Arto Juvonen, Tomi Muukkonen ja Jari Peltomäki.

Laaksonen, Juha: Kevät lintusaarella : luontopäiväkirja. 2004.

Juha Laaksonen vietti vajaat 2 kuukautta keväällä 2003 Lågskärin majakkasaarella Ahvenanmaalla. Tänä aikana hän havainnoi lintujen kevätmuuttoa ja kevään etenemistä luonnossa. Laaksonen kertoo keväästään päiväkirjamuodossa ja kirjaa tarkasti, kuinka monta lajia on havaittu, kuinka paljon lintuja rengastettu ja mitkä ovat olleet päivän uudet lajit. Hienot kuvat linnuista, kasveista ja maisemista täydentävät kertomusta. Kirjaa voi suositella kaikille luonnosta mutta etenkin linnuista kiinnostuneille. Lukemalla kirjaa pääsee mukaan luontomatkalle, jollaista harvalla on mahdollisuus toteuttaa.

Laaksonen, Juha: Utö : syksy ja kevät ulkosaaressa. 2011.

”Utö plus neljä, näkyvyyttä kymmenen kilometriä.” Utö on monelle tuttu merisäästä, mutta harvempi siellä on käynyt saati asunut saarella. Juha Laaksonen asui saarella vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa syksyn ja kevään. Kirja kertoo päiväkirjan omaisesti lintujen ja luonnon havainnoimisesta, mutta myös lapsiperheen elämästä saarella. Tarinaa höystävät upeat kuvat.

Leivo, Mauri: Kevätmuutto. 2009.

Kevätmuutto on kirja lintujen jokakeväisestä muutosta takaisin pesimisalueilleen. Kerrontaa värittämässä on upeita lintukuvia maaliskuun lumilta kevätkesään. Lintujen muuton ohella välittyy myös kirjan tekijän tarina. Nimestään huolimatta kirja sopii kaikkiin vuodenaikoihin, ehkä varsinkin tammikuun pimeille illoille, kun kevät tuntuu vielä olevan kovin kaukana.

Hanna Kotila


Ei kommentteja: