keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Tapahtui Simunanrannassa: kerrankin sai muistella vanhoja!

Kaupunginkirjasto järjesti viime syksynä Lukupiiri-projektin yhteistyössä SeAMK:n Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelman kanssa. Projektissa opiskelijat perehdytettiin hakeutuvaan kirjastotyöhön ja ikäihmisten lukupiirien pitämiseen. Sen jälkeen opiskelijaparit saivat kukin oman ryhmän, jossa he pitivät säännöllisesti Lukupiiri-kokoontumisia. Mukana ollut opiskelija Jonna Vuoto kertoo tässä kirjoituksessa kokemuksistaan.

Lukupiiri-projekti tarjosi virkistävää vaihtelua luentoihin ja ryhmätöihin. Viiden viikon ajan neljä kahden hengen opiskelijatiimiä toteutti kerran viikossa omat Lukupiiri-kokoontumisensa, jotka pidettiin Simunanrannan päiväkeskuksissa. Kullakin parilla oli oma ryhmänsä. Jokaisessa ryhmässä oli kymmenisen lievästi muistihäiriöistä senioria. Tarkoituksena oli tunnin aikana pitää heille eräänlainen muistelu- ja tarinatuokio. Tunnin pohjustuksena minä ja parini käytimme kirjoja, videoita, cd:tä ja lehtiartikkeleita.

Positiivinen vastaanotto
Alussa jännitti kovasti, mitä tuleman pitää, koska oli kyseessä ainutkertainen projekti. Mietimme, tuleeko tästä suuri menestys vai jotain, mistä ei jatkossa puhuta edes sivulauseessa. Onneksi saimme kuitenkin positiivista palautetta henkilökunnalta ja myös ryhmäläisiltä. Kauhuskenaario oli tietysti, että he vain näyttelevät tyytyväisiä ja samalla ajattelevat ”Voi ei, taas nuo likat tulevat”.

Viikoittain vaihtuvat aiheet
Suunnittelu vei paljon aikaa, mutta ammatillinen osaaminen lisääntyi kovasti. Tuli selattua, luettua ja kuunneltua aineistoa, johon ei normaalisti välttämättä tulisi tartuttua. Kukin pari valitsi jokaiseen kokoontumiseen teeman. Minun ja parini teemoina olivat lehmät, hevoset, koirat ja yhtenä suurena kokonaisuutena vanhemmuus, isovanhemmuus ja lapsenlapset. Kaikkein eniten ryhmäläiset tuntuivat pitävän koira-aiheesta. Sillä kerralla aika kului kuin lentäen, emmekä todellakaan ehtineet käydä läpi kaikkea valitsemaamme aineistoa. Muulloinkin aineistoa jäi vähän yli.

Jatkoa luvassa?
Positiivista on, että Lukupiiri-projektia tullaan ehkä jatkamaan tulevaisuudessa muilla vuosiluokilla. Kokemuksena projekti oli valtavan hieno, joten ehkä päädyn tulevaisuudessa tekemään hakeutuvaa kirjastotyötä.

Jonna Vuoto
Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma, SeAMK

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Yhteistyö kannattaa! Näin voin vakuuttaa kaupunginkirjastonkin puolesta. Sain olla mukana Lukupiiri-projektin suunnittelussa ja seurata toteutusta. Projektissa toteutui monta hyvää asiaa:
opiskelijat tuntuivat olevan myönteisesti yllättyneitä siitä, miten monipuolista kirjastotyö voi olla.
Kirjastokin hyötyi, koska saatiin toteutettua uutta hyvää palvelua. Senioreilta ja palvelukeskuksesta saatu palaute on ollut myönteistä.
Ennen muuta on kyse ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämisestä. Kirjallisuudella on vireyttävä ja voimaannuttava vaikutus, se ehkäisee yksinäisyyden kokemusta ja ylläpitää mielenterveyttä.
Toivottavasti yhteistyö jatkuu.

Jaana Savela