torstai 8. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 8. luukku

Voiko saippualla pestä tukan ja shampoolla vartalon? Tarvitsisin tietoa jyrsinnästä ja erityisesti vierintäjyrsinnästä. Tarvitsisin oppaan oppaan kirjoittamisesta. Tarvitsisin tietoa ruumiista irtautumisesta.

Kirjastosta kysytään monenlaisia asioita. Ennen asiakkaat tulivat kirjastoon tai kysyivät asiansa puhelimitse. Nykyään voi myös täyttää kysymyslomakkeen netissä ja saada vastauksen sähköpostiin tai kysyä ongelmaansa apua chatissa.

Kysy kirjastonhoitajalta -etätietopalveluun voi jättää kysymyksensä ja siihen luvataan vastaus kolmen arkipäivän sisällä. Palvelulla on myös arkisto, jonka kautta löytyy valtava määrä tietoa eri aiheista.

Kirjastojen valtakunnallinen chat palvelee asiakkaita maanantaista torstaihin kello 11-17 ja perjantaisin 11-15. Seinäjoen kirjaston vastausvuoro on maanantaisin kello 11-13, mutta seinäjokiset asiakkaat saavat tietenkin esittää kysymyksiä myös muiden kirjastojen vastausvuoroilla. Chatista voi kysyä kirjastojen palveluista, kirjallisuudesta ja muista mieltä askarruttavista yleisistä asioista. Omista lainoista, uusinnoista tai maksuista kysymiseen chat ei kuitenkaan sovi, sillä kukin kirjasto näkee vain oman asiakaskuntansa tiedot ja päivystykset on jaettu kirjastojen kesken. Kysymykseen voidaan siis vastata vaikkapa Rovaniemellä, vaikka itse kysyjä olisi Joensuussa.

Välillä kirjastonhoitaja tuntee itsensä melkein salapoliisiksi jäljittäessään jotain asiakkaan kysymää tietoa. Tiedon löytäminen on palkitsevaa, ja samalla siinä oppii työntekijäkin jotain uutta. Tervetuloa siis haastamaan pieniä, harmaita aivosolujamme!

Hanna Kotila

Ei kommentteja: