perjantai 16. joulukuuta 2011

Joulukalenterin 16. luukku


Nautiskele novelleista

Jos joulunpyhinä ei ole aikaa syventyä paksuun opukseen, kannattaa tarttua novellikokoelmaan. Läheisten kanssa seurustelun tai muun joulunvieton lomassa voi ottaa vähän aikaa itselleen ja käpertyä sohvalle tai muuhun lempilukupaikkaan kokoelman kanssa.  Novelleissa on erityisen ihanaa se, että ne ehtii yleensä lukea alusta loppuun saman tien, jolloin tarinan jännite ja tunnelma säilyvät.

Taitavasti kirjoitetut, hiotut ja koukuttavat novellit ovat mielestäni kaunokirjallisuuden herkkupaloja: hämmästyneenä ihailen kirjailijoiden taitoa rakentaa tarinansa niin, että lukija saa tietää tarinan henkilöistä ja heidän vaiheistaan paljon enemmän kuin mitä novellin tapahtumat suoranaisesti kertovat. Hieno novelli päättyy usein myös tulevaisuuteen kurkottaen: lukija jää pohtimaan, mitä henkilöille, joista on tullut lihaa ja verta, tapahtuu sen jälkeen, kun kirjailija on nostanut lyhtynsä ja siirtänyt sen valaisemaan toista kohdetta.

Novellikokoelmia on monenlaisia. Jotkut niistä sisältävät monen kirjoittajan tekstejä, joita yhdistää tietty teema tai aihepiiri.  Useimmiten kirjaksi kootut novellit ovat lähtöisin yhden ja saman kirjailijan kynästä. Siitä huolimatta ne voivat olla keskenään hyvin erilaisia.
Kirjastossa novellikokoelmat ovat romaanien kanssa samoissa hyllyissä eli ne kuuluvat, kirjastokielellä sanottuna, romaanien kanssa samaan luokkaan. Uusimmissa novellikokoelmissa on kirjaan liimatussa tarrassa merkintä: novellit.

Jos haluaa hakea novelleja Seitti-palvelun kautta kotikoneella tai kirjastossa, saa kokoelmien nimiä esille kirjoittamalla asiasanaksi novellit. Kuten muistakin kirjoista, myös novelleista voi kysyä myös kirjaston työntekijöiltä neuvonnassa.

Näistäkin voi halutessaan aloittaa:
Alvari, Armas: Vuodenaikoja
Heikkinen, Mikko-Pekka: Nuorgamin Alkon tuho ja muita erätarinoitaa

Istanmäki, Sisko: Peili
Kilpi, Eeva: Noidanlukko: sarja lapsuudesta
Kuivaniemi, Mirja: Sudenkuopat
Lintunen, Maritta: Tapaus Sidoroff
Malkamäki, Sari: Viisas vaimo
Munro, Alice: Liian paljon onnea
Nopola, Sinikka: Teepussit
Peltonen, Juhani: Valitut kertomukset
Siekkinen, Raija: Novellit
Tamminen, Petri: Miehen ikävä
Twain, Mark: Salaperäinen vieras ja muita kertomuksia


Sirpa Pukkinen

Ei kommentteja: